Masaż gorącą, płynną czekoladą wykorzystują cenne właściwości ziaren kakaowca, które działają regenerująco i odżywczo na skórę. Czekolada stanowi bogactwo ważnych składników: żelaza, magnezu, wapnia, cynku oraz kofeiny i teobrominy. Te ostatnie pobudzają krążenie krwi, zmniejszając obrzęki oraz przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto ziarna kakaowca obfitują w flawonoidy i polifenole – naturalne antyoksydanty. Poprzez neutralizowanie wolnych rodników, opóźniają wpływają na opóźnianie procesów starzenia.
Przyjemny czekoladowy zapach, który towarzyszy zabiegowi, potęguje działanie terapeutyczne. Wyzwala produkcję endorfin – hormonów szczęścia. Przyczynia się do poprawy samopoczucia, a jednocześnie zapewnia uczucie relaksu i odprężenia.
Masaż relaksacyjny czekoladą sprawia, że skóra po zabiegu nie tylko pięknie pachnie, ale jest miękka, nawilżona i aksamitna w dotyku.